‘Εκπτωση φορολογίας έως και 1.600 ευρώ θα δουν στο εκαθαριστικό τους όσοι φορολογούμενοι προχώρησαν το 2020 σε ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους. Η έπτωση φορολογίας 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων είναι ένα νέο μέτρο που ισχύει από πέρυσι αλλά ουσιαστικά ενεργοποιείται φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η έκπτωση φορολογίας αφορά το 40% της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης και μοιράζεται ισόποσα στα τέσσερα επόμενα εκαθαριστικά, με ανώτατο ποσό δαπάνης τα 16.000,00€ που σημαίνει μέγιστη έκπτωση φόρου 6.400,00€ συνολικά.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί πως το μέτρο αυτό αφορά αποκλειστικά το κόστος της παρεχόμενης εργασίας-υπηρεσίας και όχι το κόστος υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Άλλη μια παράμετρος που πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την έκπτωση είναι πως οι πληρωμές θα πρεέπει να γίνουν μέσω τραπεζικού συστήματος ή POS, καθώς δαπάνες με μετρητά δεν προσμετρούνται.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους, ώστε οι λογιστές να γνωρίζουν πώς θα συμπληρώσουν τον καινούργιο κωδικό που θα προστεθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε μόνο στη στεγάνωση μιας ταράτσας και όχι στην μόνωση εν γένη. Ο όρος μόνωση συχνά περιλαμβάνει και τη θερμομόνωση ταράτσας. Για τον συνδυασμό της θερμομόνωσης και της στεγάνωσης στην ταράτσα σας διαβάστε εδώ.

Οι κύριες κατηγορίες υλικών που χρησιμοποιούνται στην στεγάνωση ταράτσας είναι τρεις. Είναι ασφαλτικές μεμβράνες (ασφαλτόπανα), τα πολυουρεθανικά υλικά και προσφάτως έχουν μπει στην αγορά τα υβριδικά υλικά. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Read more

Το κύριο χαρακτηριστικό της ανεστραμμένης μόνωσης είναι οτι οι πλάκες θερμομόνωσης (που στην προκειμένη είναι μόνο εξηλασμένη πολυστερίνη τύπου Dow 1) τοποθετούνται πάνω από τη στεγάνωση. Στο συγκεκριμένο σύστημα έχουμε μια πλήρως προστατευμένη στενάνωση (τσιμεντοειδούς μονωτικού), μια πλήρως προστατευμένη ζώνη θερμομόνωσης και μια επιφάνεια ελαφράς βατότητας 2 .

Read more

Για να προσδιορίσουμε το οικονομικό όφελος  που προκύπτει από την εφαρμογή μιας εξωτερικής θερμομόνωσης σε ένα διαμέρισμα, πρέπει πρώτα να δούμε ποια είναι τα κόστη ψύξης και θέρμανσης σε μια κατοικία 80 τ.μ χωρίς μόνωση.

Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές καυσίμων, ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων σε μια μεγάλη πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, για παράδειγμα στην Αττική, θα πληρώσει ενδεικτικά για όλη τη σαιζόν θέρμανσης  1050 ευρώ αν καταναλώσει πετρέλαιο.  Αντίθετα, θα καταβάλει 580 ευρώ αν κάνει χρήση φυσικού αερίου, 730 ευρώ αν θερμανθεί με κλιματισμό και 810 ευρώ αν αποφασίσει να ζεσταθεί μόνο με ένα τζάκι-καλοριφέρ.

Read more