Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε μόνο στη στεγάνωση μιας ταράτσας και όχι στην μόνωση εν γένη. Ο όρος μόνωση συχνά περιλαμβάνει και τη θερμομόνωση ταράτσας. Για τον συνδυασμό της θερμομόνωσης και της στεγάνωσης στην ταράτσα σας διαβάστε εδώ.

Οι κύριες κατηγορίες υλικών που χρησιμοποιούνται στην στεγάνωση ταράτσας είναι τρεις. Είναι ασφαλτικές μεμβράνες (ασφαλτόπανα), τα πολυουρεθανικά υλικά και προσφάτως έχουν μπει στην αγορά τα υβριδικά υλικά. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Η στεγάνωση με ασφαλτικές μεμβράνες είναι η παλαιότερη μέθοδος απο τις τρεις με γνωστά αποτελέσματα αλλά και αντοχή στο χρόνο. Είναι γεγονός πως τα αποτελέσματα στεγάνωσης των ασφαλτοπάνων είναι αρκετά ικανοποιϊτικά. Όμως πλέον ξέρουμε ότι τα ασφαλτόπανα που μένουν εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία φθείρονται αρκετά γρήγορα. Επίσης η επισκευή και η συντήρηση τους είναι κοστοβόρα.

Ασφαλτικές μεμβράνες

Τα πολυουρεθανικά υλικά επίσης εφαρμόζονται στη χώρα μας αρκετά χρόνια και έχουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στεγάνωσης. Υπάρχει δυνατότητα να μείνουν εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία όμως με μια προϋπόθεση, να εφααρμοστεί άλλο πολυουρεθανικό υλικό (αλοιφατική) σαν τελευταία στρώση. Η αλοιφατική αυτή πολυουρεθάνη είναι ακριβότερη απο το ίδιο το υλικό στεγάνωσης και για αυτό το λόγω σχεδόν πάντα παραλείπεται απο τους εκάστοτε “εργολάβους”. Το αποτέλεσμα είναι το πολυουρεθανικό υλικό να καταστρέφεται από τον ήλιο μετά από περίπου τρια με τέσσερα χρόνια. Κοστολογικά αυτό το σύστημα υλικών, αν εφαρμοστεί σωστά με σκοπό την απόλυτη στεγάνωση και διάρκεια είναι σχετικά ακριβό.

Πολυουρεθανικό υλικό Hyperdesmo

Για το τέλος αφήσαμε τα υβριδικά υλικά. Υβριδικά λέγονται λόγω της χημικής τους σύστασης, η οποία είναι συνδιασμός καθαρής πολυουρεθάνης και ακρυλικής ρυτίνης. Όλα τα υβριδικά στεγανωτικά είναι βάσεως νερού και όχι διαλύτου όπως τα πολυουρεθανικά. Οι πιστοποιήσεις και τα έργα εφαρμογής των υβριδικών υλικών δείχνουν να προσφέρουν απόλυτη στεγάνωση και κάποια επίσης πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά τα υλικά λοιπόν δεν επηρεάζονται απο την ηλιακή ακτινοβολία, αυτό σημαίνει πως δεν θα μειωθεί το πάχος της μεμβράνης στεγάνωσης και δεν θα αστοχίσει σε βάθος χρόνου. Επίσης έχουν εξαιρετική αντοχή στα λιμνάζοντα νερά. Τέλος επειδή είναι υπέρλευκα συμβάλουν στη μείωση της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας από το κτήριο μειώνοντας τη θερμοκρασία έως 4 βαθμούς το καλοκαίρι.

Υβριδικό στεγανωτικό υλικό

Θέλετε να αναλάβουμε το δικό σας έργο;

Η  εταιρεία μας, REBUILD HELLAS παρέχει υπηρεσίες κατασκευής, οργάνωσης και επίβλεψης κτιριακών και τεχνικών έργων καθώς και επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης ιδιωτικών ή επαγγελματικών χώρων.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί και πείτε μας για το έργο σας