Πόσα χρήματα μπορώ να εξοικονομήσω βάζοντας στο σπίτι μου εξωτερική θερμομόνωση?

Για να προσδιορίσουμε το οικονομικό όφελος  που προκύπτει από την εφαρμογή μιας εξωτερικής θερμομόνωσης σε ένα διαμέρισμα, πρέπει πρώτα να δούμε ποια είναι τα κόστη ψύξης και θέρμανσης σε μια κατοικία 80 τ.μ χωρίς μόνωση.

Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές καυσίμων, ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων σε μια μεγάλη πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, για παράδειγμα στην Αττική, θα πληρώσει ενδεικτικά για όλη τη σαιζόν θέρμανσης  1050 ευρώ αν καταναλώσει πετρέλαιο.  Αντίθετα, θα καταβάλει 580 ευρώ αν κάνει χρήση φυσικού αερίου, 730 ευρώ αν θερμανθεί με κλιματισμό και 810 ευρώ αν αποφασίσει να ζεσταθεί μόνο με ένα τζάκι-καλοριφέρ.

Όπως προκύπτει από μετρήσεις και από την θερμική συμπεριφορά των μονωτικών στοιχείων (πολυστερίνη) που χρησιμοποιούνται στην θερμοπρόσοψη, η μέση ποσοστιαία εξοικονόμηση ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη και την θέρμανση μιας οικίας ανέρχεται περίπου στο 40%, ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει και το 60% χρησιμοποιώντας παχύτερα στοιχεία μόνωσης.

Παίρνοντας το χαμηλότερο ποσοστό (40%) ως μέτρο σύγκρισης, ένα διαμέρισμα 80 τ.μ στο νομό Αττικής, θα εξοικονομήσει σε μια σεζόν για τις ανάγκες θέρμανσης 420 ευρώ αν χρησιμοποιεί πετρέλαιο, 232 ευρώ αν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και 324 ευρώ αν χρησιμοποιεί τζάκι.

 

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τις δαπάνες ψύξης για την καλοκαιρινή σεζόν. Σε αυτή την περίπτωση ο κλιματισμός είναι μονόδρομος και ως μέτρο σύγκρισης θα λάβουμε την κατανάλωση ενός σύγχρονου κλιματιστικού τεχνολογίας Inverter, η οποία είναι περίπου 135 ευρώ για μια σεζόν ψύξης 4 μηνών. Εδώ η εξοικονόμηση από την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης ανέρχεται σε 54 ευρώ.

Συνοψίζοντας η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων που θα δει ένας ιδιοκτήτης κάνοντας μια εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης (ή αλλιώς θερμοπρόσοψης) στην οικία του ανέρχεται περίπου σε 474 ευρώ ανά έτος. Αυτό μεταφράζεται σε μια περίοδο απόσβεσης τεσσάρων έως έξι ετών για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων, νούμερο το οποίο καθιστά την επένδυση αυτή αρκετά ελκυστική.

Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναλύσουμε καθόλου το κόστος που θα επιβαρυνόταν κάποιος για τον επαναχρωματισμό της οικίας του, διαδικασία την οποία αποφεύγει κάνοντας μια εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης. Το θέμα αυτό θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.

Εμείς στη Rebuild Hellas διαθέτουμε πολύ μεγάλη εξειδίκευση στις εφαρμογές της θερμοπρόσοψης και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εφαρμόσετε ακριβώς το σύστημα υλικών που χρειάζεται το κτήριο σας. Εφαρμόζοντας πάντα πιστοποιημένα υλικά από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως.

 

Καλέστε μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη στο χώρο σας και να σας δώσουμε την πιο ανταγωνιστική προσφορά της αγοράς!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.